Zmagovalni filmi ISFF 2023

Letos si je žirija ogledala 143 filmov in izmed njih izbrala 45 finalistov, ki smo si jih od tekom festivala lahko ogledali v Kulturnem domu v Rogaški Slatini, nekatere pa tudi na Odru pod zvezdami, na Evropski ploščadi v Zdraviliškem parku.

1. NAJBOLJŠI IGRANI ŠPORTNI FILM

Igralec baseballa, Filipini

Film pripoveduje zgodbo sedemnajstletniku, ki si želi postati igralec baseballa in ima mlajšega prijatelja, ki ga na tej poti spremlja. V filmu se lepo prepletata zgodbo o prijateljstvu in ambicijah dečka v nemirnem času vojne. Film odlikuje dobra fotografija in pripoved o nemirnih časih vojne, ki še posebej vplivajo na otroke. Režiser je glavna mlada igralca odlično vodil, jasno pa je, da
sta oba mladostnika tudi izjemno nadarjena.

2. NAJBOLJŠI DOKUMENTARNI ŠPORTNI FILMI

Zasvojena z življenjem, ZDA

Dokumentarni film o belgijski športnici, paraolimpijski prvakinji, ki se odloči za
evtanazijo. Odlična zgodba o invalidnosti in športu, zgodba, ki je tudi v slovenskem prostoru v tem trenutku še posebej aktualna, saj pove, da sama možnost evtanazije lahko tudi pozitivno vpliva na zdravje človeka, ki se zanjo odloči. Film je odlično posnet, ob odlični dramaturgiji ostane gledalec obenem pretresen in izpolnjen.

3. NAJBOLJŠI KRATKI IGRANI ŠPORTNI FILMI

Derviš, Turčija

Derviš je zgodba o otroku z downovim sindromom, ki tekmuje v teku s svojimi prijatelji. Pridno trenira, saj si želi zmagati, toda ko pride dan D, se zgodi nekaj, kar premaga njegovo željo po zmagi. Film je dobro posnet, igralci z downovim sindromov in ostali gledalcu pričarajo občutek dokumentarnega posnetka, sama dramaturgija pa gledalca ne pusti ravnodušnega.

 

4. KRATKI ŠPORTNI FILM

Honey Bunny Duracell, Češka

Zgodba o češki bokserki je odlično posneta, montaža zvoka in slike, prehodi med sekvencami ta film uvrščajo ne le med športne, temveč tudi med umetniške. Boks je psihološko in  fizično zahteven šport in režiserka je uspela pokazati napor, ki ga mora športnica premagovati tako na
treningu kot v bojih.

5. ISFF 2023 GRAND PRIX

Egoland, Španija

Egoland je odlična animirana zgodba o plezalcih na eni strani in svetu ceremonij in nagrad na drugi strani. Animacija, zvok, glasba in režija so vrhunski v vseh delih pripovedi, sama zgodba pa je inovativna in dramaturško odlično izpeljana. Egoland je vrhunski animirani športni film, ki si zasluži posebne pozornosti.