Na tretjem mednarodnem filmskem festivalu veliko eminentnih gostov

Legendarni Nikola Pilić bo počastil junijski (vele)dogodek v Rogaški Slatini

V drugi polovici junija, natančneje med 19. 6. in 22. 6., bomo priča že tretjemu velikemu mednarodnemu festivalu športnega dokumentarnega in igranega filma v Rogaški Slatini.

Prvi dve izvedbi v minulih letih 2022 in 2023 sta doživeli veliko pozitivnih kritik in v želji, da bi omenjena prireditev prerasla v tradicionalni športno-kulturni dogodek v deželi na sončni strani Alp, se je zasedba organizatorja lotila še tretjega zaporednega tovrstnega projekta.

Na filmskem festivalu, ki bo torej mešanica športa in kulture, se bo predstavilo okoli 70 filmov različnih žanrov, katerih junake – vsaj nekatere od njih – bomo lahko pozdravili tudi v živo v Rogaški Slatini. Tretji mednarodni festival športnega filma je organiziran pod pokroviteljstvom mednarodne organizacije FICTS iz Milana, občine Rogaška Slatina in Olimpijskega komiteja Slovenije. FICTS združuje 130 svetovnih članic in 21 filmskih festivalov po svetu, kar
dovolj zgovorno priča o odmevnosti dogodka, ki mu bomo že torej tretjič zapovrstjo priča tudi v naši deželi. Direktor festivala in hkrati lastnik licence za Slovenijo Vojko Korošec je prepričan, da bo letošnja izvedba filmskega festivala resnično nekaj posebnega.

»Ko sem prejel licenco za organizacijo tega dogodka, si nisem upal niti pomisliti, da bo festival takšnega tipa v tako kratkem času v Sloveniji doživel zelo pozitivne kritike in da bomo v Rogaški Slatini priča edinstvenemu druženju prijateljev športa in kulture,« uvodoma pove Korošec in nadaljuje:

»Poleg filmskega festivala smo do sedaj izpeljali tudi uspešne športne prireditve, ki so zapolnile festivalno dogajanje. Med drugimi smo izpeljali projekt »Med dvema ognjema« z več kot 400 udeleženci, projekt Baseball 5 z mednarodno udeležbo ter tudi dan olimpijskega športa v sodelovanju z lokalno skupnostjo in športnimi zvezami. Nekaj podobnega bomo organizirali tudi letos, a o podrobnostih raje ne bi v tem trenutku. Lahko povem le, da smo izjemno počaščeni, ker nam v goste prihaja eden od najboljših teniških trenerjev na svetu vseh časov Nikola Pilić. Ta bo obenem prejel tudi nagrado mednarodnega filmskega festivala za življenjsko delo.«

Program festivala

Festival se bo začel že v sredo, 19. junija, in končal v soboto, 22. junija 2024. Povezali smo ga z večjimi dogodki, ki se bodo odvili v tem času:

19. junija bomo v dopoldanskem času v Kulturnem domu pričeli s filmskimi predstavami, namenjenimi šolam, ki so udeležbo na festivalu že potrdile, zvečer pa bo na sporedu svečana otvoritev festivala v Aninem dvorcu. Seveda boste pravočasno vabljeni na našo otvoritev. Omenjenega dne bo tudi prihod gostov na 1. mednarodni festival GWRA (združenje Gold Wing motoristov), ki bodo preživeli štiri dni v Rogaški Slatini. Pričakujemo približno 100 motoristov iz Evrope.

20. junija  v dopoldanskem času se bodov Kulturnem domu nadaljevale filmske projekcije za šolsko mladino, v popoldanskem terminu pa bomo pripravili javni pogovor z znanim filmskim režiserjem ali igralcem na odprtem prostoru. V večernih urah bo združenje GWRA (Gold WING motoristi) poskrbelo za ligt show motorjev na Evropski ploščadi.
Zvečer bo uradna ustanovna skupščina evropske in svetovne zveze CornHoll.

21. junija bo v dopoldanskem času v Kulturnem domu potekala kulturna prireditev, namenjena šolam, omenjenega dne se bo poleg filmskih predstav pričelo tudi 1. Evropsko in svetovno prvenstvo v igri CornHoll. Združenje GWRA bo pripravilo celodnevni izlet za svoje udeležence. Vse dni bodo izvajane filmske projekcije tudi na velikem video zidu, ki bo postavljen na Evropski ploščadi.

22 . junija dopoldne bodo potekale filmske projekcije v Kulturnem domu, na zunanjih prizoriščih pa mini olimpijske igre, katere nosilec je Olimpijski komite Slovenije, občina Rogaška Slatina in ISFF. Pričakujemo okoli 500 otrok in njihovih spremljevalcev, ki bodo aktivno sodelovali v promociji in aktivnostih ter se preizkušali v različnih  športnih panogah. Osrednja prireditev bo na Evropski ploščadi, posamezne športne dejavnosti pa bodo razporejene po Rogaški Slatini. V izjemni športni dvorani hotela Šport v Rogaški Slatini bo potekalo mednarodno tekmovanje ECHA (EP CornHoll), katerega pokrovitelj je STO in Štrbunk zveza Slovenije.

Popoldne bo na Evropski ploščadi potekala prireditev pod imenom Zumba maratonki, ki jo pripravlja turistično društvo Venus.

Prenos evropskega prvenstva v CornHollu bo potekalo v živo na svetovnem spletu in pričakujemo veliko mednarodnih ogledov. V povprečju je okoli 200.000 ogledov preko medmrežnega kanala You tube.

Zvečer bo na centralni  ploščadi podelitev priznanj najboljšim filmom in filmskim delavcem, po prireditvi pa se bomo podružili še ob velikem glasbenem koncertu. Pripravljamo tudi delavnico na temo »Film in šport«. Povabili smo znane filmske delavce in režiserje, ki bodo slušateljem približali filmsko dejavnost s predavanji in delavnicami.

Poseben poudarek pa organizatorji namenjajo občanom Rogaške Slatine, saj so vse predstave v Kulturnem domu, v hotelu Atlantida, Grand hotelu Sava in na Evropski ploščadi brezplačne.

Med samim festivalom, pa se bo tudi poskrbelo za ljubitelje nogometa in Evropskega prvenstva. Tekme Slovenske reprezentance bomo predvajali na velikem video zidu na Evropski ploščadi.

Za vse ljubitelje helikopterskih panoramskih ogledov pa so organizatorji filmskega festivala poskrbeli z posebno ponudbo, ki so jo združili tudi z panoramskim ogledom najvišjega turističnega stolpa v Sloveniji, ki se nahaja v Rogaški Slatini. Poleti se bodo odvijali od srede do nedelje.